הכסף שמגיע לכם – איך מחושב הפטור על מענק פרישה
כאשר עובד מסיים את עבודתו, זה יכול להיות לצורך פרישה לפנסיה, מקרה של פיטורים או התפטרות, הוא עשוי להיות זכאי לקבל מענק פרישה. החדשות הטובות הן שחלק ממענק זה יכול להיות פטור ממס הכנסה, בהתאם לסעיף 9(7א) לפקודת מס הכנסה.
מענק הפרישה עשוי להיות מורכב מסעיפים שונים. כך למשל פיצויי פיטורין שהעובד זכאי לקבל מהמעסיק, פיצויים המשולמים דרך קופת גמל, תגמול כספי למפוטרים כגון דמי חלף הודעה מוקדמת (הודעה מראש) או פדיון של שווי ימי מחלה.
התקרה לפטור ממס על מענק פרישה עומדת על 13,750 ₪ לכל שנת עבודה (נכון ל-2024). חשוב להדגיש – זוהי תקרה מקסימלית משום שהפטור בפועל מחושב לפי המשכורת וחצי האחרונה שלכם כפול מספר שנות העבודה. לדוגמה, ניקח עובד שמשכורתו האחרונה הייתה 10,000 ₪ והוא עבד 20 שנה. הוא יהיה זכאי לפטור מקסימלי של 15000 לכל שנת עבודה. זה גבוה יותר מהתקרה ולכן החישוב יהיה לפי גובה התקרה.
נסכם ונאמר: לעניין המשכורת הקובעת מביאים בחשבון:
- המשכורת האחרונה של העובד
- תקרת הפטור שציינו. חשוב להוסיף כי במקרה של הגדלת משכורת משמעותית בסמוך לפרישה, רשות המסים עשויה להתייחס להעלאה זו בחשדנות ואף להתייחס למשכורת הקובעת כמשכורת הממוצעת בתקופה שקדמה להעלאה כפי שנבהיר בהמשך.
מענק פרישה במקרה של עבודה במספר מקומות (ומה עושים במקרה פטירה)
עובדים המועסקים במקביל במספר מקומות עבודה זכאים לקבל פטור נפרד מכל מעסיק. כלומר, אם עבדתם במשרה בשני מקומות עבודה אצל מעסיקים שונים ובאותה תקופת זמן, תוכלו ליהנות מפטור על מענק פרישה מכל אחד מהמעסיקים בנפרד. עם זאת, חשוב לדעת שהתקרה המקסימלית תהיה אותה התקרה שציינו.
במקרה המצער של הפסקת עבודה בשל פטירת עובד, שאירי העובד (לרוב בן/בת זוג, ילדים) זכאים לפטור מוגדל על מענק הפרישה. הפטור במקרה זה יהיה כפול ממשכורת חודשית או לפי תקרה של עד 27,520 ₪ לכל שנה. זוהי הטבה שנועדה להקל על המשפחה ועל יורשי הנפטר או הנפטרת.
אם כן, נסכם את נוסחת החישוב:
- קביעת המשכורת הקובעת (הנמוך מבין המשכורת בפועל או תקרת הפטור)
- הכפלת המשכורת הקובעת במספר שנות העבודה
- השוואה לתקרת הפטור המקסימלית
- במקרה של פטירה – הכפלת הסכום פי 2
המשמעות של הגדלת המשכורת לפני הפרישה
פרישה מהעבודה יכולה להתרחש במגוון נסיבות אך חשוב להכיר בהשפעה של הגדלה חריגה של המשכורת לפי פרישה או פיטורין. עובדים רבים מקבלים העלאת שכר לקראת הפרישה, איך מתייחסת לכך רשות המיסים? שימו לב כי רשות המיסים בוחנת בקפידה העלאות שכר אם הן חריגות ואם הן ניתנו בסמוך לפרישה. במקרים של העלאה חריגה הרשות עשויה להתעלם מההעלאה שניתנה ולכן לחשב את הפטור לפי המשכורת הממוצעת מלפני כן. לדוגמה, אם השכר הוכפל בשנה האחרונה לעבודה, סביר שרשות המיסים תדרוש הסבר מנומק לכך או תתייחס לפטור לפי ממוצע השכר קודם.
דגשים חשובים נוספים לעניין פטור ממס על פיצויי פיטורין או פרישה
במידה ולעובד מגיעים פיצויי פרישה או פיטורין בסכום שעולה על התקרה שציינו קודם לכן, יש אפשרות שלא למשוך חלק מכספי הפיצויים. כלומר, אפשר למשוך מקופת פיצויים, ביטוח פנסיוני או קופת הגמל את הסכום שבגינו מקבלים את מקסימום הטבת המס.
אם מדובר בפיצוי פיטורין והעובד מנצל את הטבת המס, יתכן שהוא לא יוכל לנצל הטבת מס המגיע לו בהמשך (הטבות המס לקצבת פנסיה). מכיוון שניתן לבחור איזה פטור לנצל ומתי, כדאי להתייעץ עם יועץ פיננסי על מנת לקבל את ההחלטה הטובה ביותר בשבילכם.
לסיום נזכיר כי כדי לקבל את הפטור לפי סעיף 9(7א) יש צורך למלא בהתאם את טופס 161. בטופס, שאותו ממלא המעסיק וגם העובד (בצירוף הוראה לקופות הגמל), יש לפרט את הסכום הממומש של פטור ממס. ככלל, מומחים ממליצים שלא למהר ולמשוך כספי פיצויים של מפוטרים מבלי להתייעץ עם מומחה ולהביא בחשבון את כל השיקולים. הכספים המגיעים לכם עשויים להיות חלק מקצבת הפנסיה בעתיד ומשיכה תפגע בזכויות שלכם ועשויה לפגוע בסך הטבות המס המגיעות לכם. למידע נוסף, התייעצו עם מומחי הפרישה שלנו – דנילוב יועצי פרישה ומיסוי.